Seksjonsoversikt

Kursets hovedside


  • Kartlegging, risikovurdering og tiltak

    Alle virksomheter skal kartlegge og risikovurdere forhold i arbeidsmiljøet som kan føre til skade eller sykdom. Men hvordan jobbe godt og systematisk med forebygging, og hvordan kan du vite at de tiltakene dere setter inn, faktisk fungerer? Det skal vi se nærmere på nå. 


         

         

    Snakkeboble med følgende tekst inni: Hvor og når kan arbeidstakerne bli utsatt for vold og trusler?




    Et eksempel

    I dette eksempelet skal du få høre om Tryggheia skole og hva de gjør for å følge opp en melding som er registrert i avvikssystemet. 

    Dette elementet er lettest å se i fullskjerm-modus. Det finner du ved å klikke på pilene øverst i venstre hjørne på bildet under.






    Risikovurdering

    Nå skal du få prøve deg på en risikovurdering. Hvor sannsynlig tror du det er at noe kan gå galt? Og hva vil du gjøre for å forhindre at noe alvorlig kan skje? 

    Ta utgangspunkt i din egen erfaring fra egen skole. Husk å lagre/printe dokumentet slik at du kan jobbe videre med det senere.




    Hvorfor jobbe systematisk over tid?

    Hvordan kan vi vite at de tiltakene som er satt inn for å forebygge vold og trusler, faktisk fungerer? Det skal du få høre seniorrådgiver Karoline Grødal snakke om her. 

          




    Gratulerer, du er ferdig! 

    Alle arbeidsplasser skal ha gode rutiner og systemer for å forebygge, håndtere og følge opp hendelser med vold og trusler. Dette er et kontinuerlig arbeid der ansatte og ledelse jobber sammen: Dere må vite hvor utfordringene er størst, og dere må ha den kunnskapen dere trenger for å finne og gjennomføre de tiltakene som passer hos dere.  

    Fem råd på veien videre:

    • Anerkjenn vold og trusler som et arbeidsmiljøproblem og ikke et individuelt problem. 
    • Få oversikt og kontroll over utfordringen – det er det som ligger i kartlegging og risikovurdering
    • Snakk om utfordringen på arbeidsplassen, det hjelper dere å få oversikt over hva de ansatte står i, og hva de trenger informasjon om for å forebygge og håndtere situasjoner. 
    • Sørg for at de skoleansatte får tilstrekkelig opplæring og øvelse for å håndtere vanskelige situasjoner. 
    • Ha en plan for hvordan ansatte som blir utsatt for vold og trusler på skolen skal følges opp. 

    Hva skjer nå?

    Du har nå kommet til slutten av denne e-læringen, og dere inviteres til en felles samling. Der skal dere få dele erfaringer og utforske konkrete tiltak for å forebygge vold og trusler.

    Gjennom refleksjon og oppgaver har du kanskje fått noen nye tanker og ideer om egen arbeidsplass? Vi ønsker at du tar med deg notater og refleksjoner til den fysiske samlingen du er invitert til. 

    Vi ser fram til å møte dere!